Espoon kotikaupunkipolut

 
 


4 reittiä, yhteensä 17 km ja 94 kohdetta


Leppävaaran kotikaupunkipolut avaavat näkökulmia Espoon suurimpaan kaupunkikeskukseen. Leppävaaran omaleimaisilla osa-alueilla kiertelevillä kävelyreiteillä ovat läsnä historia ja nykypäivä, kulttuuri ja luonto, arkkitehtuuri sekä mielenkiintoiset henkilöhahmot.


Polut koottiin vuonna 2005 Espoon kaupungin pilottihankkeessa. Ne liittyvät saumattomasti myös naapurimme Pitäjänmäen kotikaupunkipolkuihin.


Kotikaupunkipolkujen edeltäjä on Leppävaara-seuran vuonna 2000 julkaisema Leppävaaran Neliapila-reitistö.


Verkkoversion julkaisija

Leppävaara-seura – Alberga-sällskapet ry


Toimitus 2005

Web-toteutus 2010

Pauli Saloranta / Suomen Kotikaupunkipolut tmi


Työryhmä 2005

Raimo Heino, Erkki Hjelt, Maija Kasvio, Erkki Nuotio, Arja Salmi, Urpu Sarlin, Leena Topinoja ja Laura Tuokko


Yhteistyössä

Espoon kaupunki, Uudenmaan liitto, Suomen Kotiseutuliitto, Espoon kaupunginosayhdistysten liitto, Esbo hembygdsförening, Perkkaa–Vermo-yhdistys ja Leppävaaran seurakunta


Aineiston käyttö sallittu vapaasti ei-kaupallisiin tarkoituksiin lähteen mainiten. Muu käyttö ja käyttö toisen palvelun osana ei sallittu.


Lisää kotikaupunkipolkuja:

Espoossa: www.espoo.fi

Helsingissä: www.helka.net/kotikaupunkipolut

Muualla: www.kotikaupunkipolut.fi

Leppävaara haltuun

kantapään kautta

LEPPÄVAARA

 

Tervetuloa Leppävaaraan!


Leppävaaran kaupungistuminen käynnistyi 1904 rautatieseisakkeen avaamisen myötä. Albergan kartano, Bergansin ratsutila ja Mäkkylän sotilasvirkatalo alkoivat palstoittaa tontteja uusille asukkaille. Albergan huvila­yhdyskunnan ensimmäisen asemakaavan piirsi arkkitehti Lars Sonck 1908.


Eliel Saarisen Suur-Helsinki-suunnitelmassa 1918 Leppävaaran ja Tapiolan puutarhakaupungit oli liitetty Helsinkiin raideyhteyksin. Itsenäistymis- tai alueliitossuunnitelmia tehtiin sen jälkeen joka vuosikymmenellä, kunnes Espoosta tuli kaupunki 1972.


Monikonpuron laaksoa ympäröivien mäkien satavuotiaasta huvila-asutuksesta puutarhoineen näkyy vielä muutamia jälkiä ripeästi kasvaneessa kaupunkimiljöössä, jossa on nykyisin yli 18 000 asukasta. Leppävaara on Espoon urbaanein alue sekä liikenteen ja kaupan solmukohta, jota kehitetään yhtenä Espoon viidestä kaupunkikeskuksesta.
www.espoo.fi/leppavaara
www.lepuski.fi/historia/isomuutos


TÄSTÄ ENSIMMÄISEEN POLKUUN