Stadin hyddat ennen ja nyt

Pauli Saloranta, Kari J. Nyberg, Harri Nygrén 2013-2020

Stadin mäkihyppy eli kulta-aikaansa 1950–60-luvuilla. Kaupungin, urheiluseurojen ja yksityisten rakennuttamia hyndiä oli ympäri Helsinkiä. 1970-luvulla harrastus hiipui ja lahot ylämäet purettiin 1980-luvulle tultaessa. Alamäet ovat useimmiten vielä löydettävissä. Hertsikaan jäivät Stadin ainoat toimivat hyndat.

Helsingin mäkihyppyhistoria on kuitenkin pidempi. Se alkaa Skattalla 9.3.1886 järjestetyistä Suomen ensimmäisistä mäkihyppykisoista. Samoissa kisoissa pidettiin myös Suomen ensimmäinen järjestetty hiihtokilpailu. Pohjoisrannassa sijaitsi Helsingfors Skridskoklubbin luistinrata, yksi kaupungin vanhimmista ja suosituimmista, joten Katajanokkaa voidaan pitää ensimmäisenä talviurheilukeskuksena Suomessa.

Alppilaan rakennettiin 1905–06 ensimmäinen varsinainen hyppyrimäki, suositun ravintola Alphyddan viereen. Siitä tulee Stadin slangiin hyppyrimäkeä tarkoittava sana hydda, myöhemmin hynda/hyndä. Samoin tunnetaan norski ja skvettamäki – rakkaalla lapsella monta nimeä. Alppilassa järjestettiin myös maastohiihtokilpailuja. Hyndä purettiin 1939 ja ravintola paloi 1951, mutta kaupunginosan ruotsinkielisessä nimessä Alphyddan molempien muisto on jäljellä.

1920-luvun lopulla Suojeluskunnat ottivat mäkihypyn mukaan urheiluohjelmaansa. Suojeluskunnat rakensivat 1930-luvulla lukuisia uusia mäkiä eri puolille maata. Helsingissä Suojeluskunnan mäkiä kohosi ainakin Taivaskalliolle ja Ruskeasuolle.

Alppilan hyddan käydessä pieneksi uudelle löydettiin paikka Hertsikasta. Mäki valmistui 1936 ja hyppääminen jatkui aina vuoteen 1976. Uudet mäet oli tuolloin jo rakennettu hieman pohjoisemmaksi Rajakalliolle. Herttoniemessä on pidetty myös paljon hiihtokilpailuja.

Hertsikassa on nyt Stadin viimeiset hyddat. Helsingin Mäkihyppääjät ylläpitää muovitettuja hyndiä K15, K22 ja K46 veteraanivoimin.

Paikansimme Stadin hyddia vuonna 2013 Uudenmaan Kulttuurirahaston tuella ja Suomen Urheilumuseon avulla.
Kiitos tiedoista myös Helsingin kaupunginmuseolle, Espoon kaupungin nimistötoimelle, entisille mäkimiehille ja lukuisille yksityisille kaupunginosa-aktiiveille.

Lisätietoja ja korjauksia voi lähettää osoitteeseen: stadin.hyddat@gmail.com.
Tervetuloa Facebook-ryhmään Stadin hyddat ennen ja nyt.
Myös pönden hyndät kiinnostavat. ;-)

Tsekkaa myös nämä:

YLE 4.1.2021: Talvilajien parhaat
Helsingin mäkiviikko osa 1: Katajanokka
Helsingin mäkiviikko osa 2: Alppila
Helsingin mäkiviikko osa 3: Maunula & Kallio
Helsingin mäkiviikko osa 4: Herttoniemi

Helsingin Sanomat 17.2.2018: Haagan vanhan hyppyrimäen rinteessä lasketaan pulkalla, muuten Helsingin uljaasta mäkihyppy­historiasta on jäljellä lähinnä raunioita.
Helsingin Sanomat 4.2.2018: Suomalainen mäkihyppy syntyikin Helsingissä.
Helsingin Sanomat 4.12.2014: Kolmikko paikansi Helsingin entiset hyppyrimäet.
Markku "Bobi" Poutanen 2011: Helsingin hyppyrimäkihistoria Haagan Nousevan sivuilla.
Marko J. Leppänen 2015: Säihkyvät säikeet: Helsingin vanhan latukartan kirvoittamaa.