Stadin hyddat ennen ja nyt

Pauli Saloranta, Kari J. Nyberg, Harri Nygrén 2013–14

Stadin mäkihyppy eli kulta-aikaansa 1950–60-luvuilla. Kaupungin, urheiluseurojen ja yksityisten rakennuttamia hyndiä oli ympäri Helsinkiä. 1970-luvulla harrastus hiipui ja lahot ylämäet purettiin 1980-luvulle tultaessa. Alamäet ovat useimmiten vielä löydettävissä. Hertsikaan jäivät Stadin ainoat toimivat hyndat.

Helsingin mäkihyppyhistoria on kuitenkin pidempi. Se alkaa Skattalla 9.3.1886 järjestetyistä Suomen ensimmäisistä mäkihyppykisoista. Samoissa kisoissa pidettiin myös Suomen ensimmäinen järjestetty hiihtokilpailu. Pohjoisrannassa sijaitsi Helsingfors Skridskoklubbin luistinrata, yksi kaupungin vanhimmista ja suosituimmista, joten Katajanokkaa voidaan pitää ensimmäisenä talviurheilukeskuksena Suomessa.

Alppilaan rakennettiin 1905–06 ensimmäinen varsinainen hyppyrimäki, suositun ravintola Alphyddan viereen. Siitä tulee Stadin slangiin hyppyrimäkeä tarkoittava sana hydda, myöhemmin hynda/hyndä. Samoin tunnetaan norski ja skvettamäki – rakkaalla lapsella monta nimeä. Alppilassa järjestettiin myös maastohiihtokilpailuja. Hyndä purettiin 1939 ja ravintola paloi 1951, mutta kaupunginosan ruotsinkielisessä nimessä Alphyddan molempien muisto on jäljellä.

Alppilan hyddan käydessä pieneksi uudelle löydettiin paikka Hertsikasta. Mäki valmistui 1936 ja hyppääminen jatkui aina vuoteen 1976. Uudet mäet oli tuolloin jo rakennettu hieman pohjoisemmaksi Rajakalliolle. Herttoniemessä on pidetty myös paljon hiihtokilpailuja.

Hertsikassa on nyt Stadin viimeiset hyddat. Helsingin Mäkihyppääjät ylläpitää muovitettuja hyndiä K15, K22 ja K46 veteraanivoimin.

Paikansimme Stadin hyddia vuonna 2013 Uudenmaan Kulttuurirahaston tuella ja Suomen Urheilumuseon avulla.
Kiitos tiedoista myös Helsingin kaupunginmuseolle, Espoon kaupungin nimistötoimelle, entisille mäkimiehille ja lukuisille yksityisille kaupunginosa-aktiiveille.

Lisätietoja ja korjauksia voi lähettää osoitteeseen: stadin.hyddat@gmail.com.
Voit myös liittyä Facebookissa ryhmään Stadin hyddat ennen ja nyt.
Myös pönden hyndät kiinnostavat. ;-)

Tsekkaa myös
Helsingin Sanomat 4.12.2014: Kolmikko paikansi Helsingin entiset hyppyrimäet.
Markku "Bobi" Poutanen: Helsingin hyppyrimäkihistoria Haagan Nousevan sivuilla.
Marko J. Leppänen: Säihkyvät säikeet: Helsingin vanhan latukartan kirvoittamaa.